Qualität. Für Neubau und Renovierung.

Kvalitet.

Za novogradnju i renoviranje.

Savjeti za čišćenje, održavanje i provjetravanjeVaših PVC prozora

 

Njega prozorskog okvira

Aluplast prozorski profili se prave od plastike koja je otporna na vremenske prilike, visokokvalitetna i laka za održavanje. Za čišćenje glatke, neporozne i higijenske površine potrebno Vam je samo neko jednostavno sredstvo za čišćenje. Prljavšina uzrokovana prašinom i kišom time se može jednostavno ukloniti.
Nemojte za čišćenje koristiti sredstva za ribanje koja mogu oštetiti površinu ili hemikalije, kao nitro razjeđivač, benzin ili slično. Intervali u čišćenju trebaju biti prilagođeni prljavštini. Ukoliko nastne prljavšina na prozorima, koju ne možete očistiti kao što je gore opisano, obratite se za savjet Vašem stručnjaku za prozore.


Njega prozorskih dihtunga

Dinhtunzi Vaših PVC prozora su napravljeni od plastike koja je visokokvalitetna, vremenski otporna i koja je otporna na starenje. Pri čišćenju prozora trebali biste dihtunge redovno osloboditi od prašine i prljavštine.
Redovnim korištenjem specijalnih silikonskih ulja možete elasticitet i funkciju višestruko produžiti.
Za sredstva za čišćenje dihtunga molimo Vas da se obratite Vašem stručnjaku za prozore.


Njega prozorskih okova

Okovi svoju elastičnost i funkciju zadržavanju povremenim namašćivanjem. Pokretnim dijelovima okova trebali biste dodavati nekoliko kapi ulja , dok bravama masti bez kiselina ili vazelin.
Time održavate funkcionalnost Vaših prozora.
Ukoliko ovdje trebate dodatne informacije obratite se Vašem stručnjaku za prozore.


Provjetravanje i grijanje

Moderni PVC prozori su u sebi kao i u sklopu građevinskog elementa tako dihtovani da prirodna izmjena zraka nije moguća. Onaj ko se pobrine za potrebnu izmjenu zraka može sa modernim PVC prozorima štediti troškove grijanja i postići zdravu prostornu klimu.
Brz i efektivan način jeste propuh koji nastaje otvaranjem prozora koji se nalaze preko puta, jer samo jedan otvoren prozor nekad nije dovoljan. Za izmjenu zraka je dovoljno pet minuta. Za postizanje provjetravanja otvaranjem cijelog prozorskog krila potrebno je oko 10 minuta.
Najbolje rezultate ostvarujete provjetravanjem tri do četiri puta dnevno. Trebali biste paziti da strujanje zraka nije spriječeno (npr. namještajem itd.). Kuhanjem, kupanjem i tuširanjem nastaje više vlažnosti u zraku, zbog toga biste trebali češće provjetravati. Uz to je zamagljen prozor najbolji znak za to, da treba provjetravati.
Za podršku provjetravanja mogu se koristiti i tzv. Basic Air plus® - ventilatori ili REGEL-air® - ventilator.


Temeljito čišćenje Vaših PVC prozora nakon ugradnje

Usprkos pažljivosti pri ugradnji prozora mogu ostati prljavštine kao što su ostaci maltera, ljepilo od tapacirunga, ljepila itd. Ostaci maltera i fleke od boje nestaju pomoću polutvrde špahtle opreznim bočnim odgurivanjem i brisanjem vlažnom krpom.

Molimo Vas da pazite na to, da oštri kamenčići šljunka u malteru ne ostave ogrebotine na površini. Ostatke ljepila na staklenoj površini odstranite pažljivo britvicom.


 

aluplast širom svijeta

aluplast weltweit
 

Kontakt

aluplast BiH d.o.o.

Pijacna bb
71000 Sarajevo
Tel. +387 33 775-500
Fax +387 33 775-506
ffclplstb

 
 
 

Quick Link- Brzi linkovi

Brz pristup važnim informacijama

Tehnički riječnik

Izbor boja

Inovacije

aluplast širom svijeta

 
aluplast weltweit

Kontakt

aluplast BiH d.o.o.
Pijačna bb
BiH-71 000 Sarajevo
Tel. +387 33 775-500
Fax +387 33 775-506
ffclplstb